Življenjski slog

Ne začni kaditi.

Kajenje povzroča hudo zasvojenost.  Ker je kajenje med mladimi precej razširjeno, je zelo pomembno, da si seznanjena z naslednjimi 9 dejstvi in nasveti, kako se mu izogniti.

1 – Kajenje za mlade pogosto predstavlja neko oblika upora in dokaza, da so neodvisni ali pa "vstopnico", da jih določena skupina vrstnikov sprejme medse. Če meniš, da imaš zaradi kajenja že težave, se odkrito pogovori s starši.

2 – Otroci staršev kadilcev hitreje tudi sami postanejo kadilci in obratno.

3 – Kajenje ima lahko neprijetne posledice:  neprijeten zadah, neprijeten vonj oblačil in las, porumenelost zob. 

4 – Kajenje je drago. Izračunaj, koliko bi te ob pokajeni eni škatlici cigaret dnevno kajenje stalo na leto. Samo pomisli, kaj vse bi si lahko privoščila za ta denar!

5 – Ne popusti pritiskom iz okolice. Prijateljice, ki kadijo, te pogosto spodbujajo, da se jim pridružiš, vendar preprosto reci: “Hvala, ne kadim.".

6 – Ne podcenjuj zasvojenosti . Večina mladih misli, da lahko s kajenjem preneha kadarkoli. Do zasvojenosti lahko pride že v najstniških letih. In ne pozabi: ko enkrat začneš, je zelo težko prenehati.

7 – Misli na svojo prihodnost! Dolgotrajno kajenje lahko pripomore k nastanku različnih vrst raka (na pljučih, požiralniku, želodcu, trebušni slinavki, sečnem mehurju) ter srčni ali možgansi kapi.

8 – Kajenje niso samo cigarete. Ljudje ne kadijo le cigaret; obstajajo tudi druge možnosti (npr. tobak), ki pa imajo enake posledice kot cigarete.

9 – Brez slabe vesti zavrni  ponujeno cigareto. Prijateljicam pojasni škodljive učinke kajenja.

Če že kadiš, čimprej prenehaj.