Tvoje telo

Vse, kar si želela vedeti o raku dojke

V vsakdanjem življenju si obkrožena z raznimi informacija o spolnosti, koliko pa v resnici veš o svojih dojkah in raku dojke?

Rak dojke ne nastane kot posledica nošenja pretesnega nedrčka ali oblačil.

Vsaka zatrdlina (bulica) v dojki še ne pomeni raka dojke, ampak gre v večini primerov za razne cistične ali žlezne spremembe tkiva v dojkah. Kljub temu je priporočljivo, da pri pojavu na novo nastale zatrdline v dojki obiščeš osebnega zdravnika ali ginekologa, ki te bo po potrebi napotil v ambulanto za bolezni dojk. Tipna zatrdlina v dojki ni edini možen način pojava raka. Med drugimi opozorilnimi znaki je potrebno opozoriti še na izcedek iz dojk, ugreznjenje bradavice, oteklino ali rdečino dojke. Bolečina za rak dojke ni značilna, lahko pa so v dojki prisotni nenavadni občutki.

Tveganje za raka dojke je večje pri ženskem spolu in narašča s starostjo, znanem raku dojke v družini ali že prebolelem raku dojke, večje je tudi pri ženskah, ki so zelo zgodaj dobile in pozno izgubile menstruacijo, ki niso nikoli rodile ali so prvič rodile po 30. letu starosti, kadilkah, debelosti in pri prekomernem uživanju alkohola. Študije so pokazale, da je relativno tveganje za raka dojke v času jemanja kontracepcijskih tablet rahlo povečano, vendar postopno izzveni v 10 letih po prenehanju jemanja, pri uporabi hormonskega nadomestnega zdravljenja za lajšanje menopavzalnih težav pa ostane povečano še nekaj let.

Tveganje je manjše, če je ženska dojila več kot 1 leto, večkrat rodila (po podatkih študij najmanj petkrat) in ohranja stalno telesno težo.

Ali ste že prebrali?

Erekcija (nabreklost spolnega uda)

Verjetno si že občutil, da tvoj spolni ud občasno nabrekne? Dobrodošel na pragu odraslosti! Velike telesne spremembe, vključno z rastjo in...

Menstruacijski ciklus

Puberteta je obdobje velikih hormonskih sprememb, zaradi katerih se telo deklice postopno spremeni v telo ženske. V puberteti se pri večini...