Tvoje telo

Menstruacijski ciklus

Puberteta je obdobje velikih hormonskih sprememb, zaradi katerih se telo deklice postopno spremeni v telo ženske.

V puberteti se pri večini deklet pojavi mesečna krvavitev- menstruacija. Čeprav menstruacije najprej še niso redne, lahko pride do zanositve. V povprečju nastopi okoli 13. leta starosti; če je ne dobiš do 16. leta, obišči ginekologa. Izcedek iz nožnice (beli tok) se običajno pojavi približno 2 leti pred prvo menstruacijo. Ponavadi se menstruacije pojavljajo na približno 28 dni in v povprečju trajajo 4-5 dni.

Menstruacijski ciklus preko vpliva na jajčnike uravnavata posebni žlezi v možganih- hipotalamus in hipofiza. Po končani menstruaciji se pod vplivom hormonov začne debeliti sluznica maternice, da se pripravi na morebitno vgnezditev oplojenega jajčeca. Če po ovulaciji ni prišlo do oploditve, začne zadebeljena sluznica počasi propadati in se na koncu ciklusa odlušči v obliki menstruacije. To je razlog, zakaj so menstrualni krvi pridruženi tudi koščki tkiva.

Postava se v puberteti zaradi kopičenja maščobe na bokih, stegnih in zadnjici zaobli in dobiva vedno bolj ženstveno obliko. Pojavi se poraščenost pod pazduho in v sramnem predelu, povečajo se dojke. Na račun pospešene rasti in razvoja se poveča tudi telesna teža. V času menstruacije je potrebno večjo skrb nameniti intimni higieni. Izogibati se je potrebno kopanju, če pa ne gre drugače, pa uporabiti tampon. V torbici vedno imej rezervni vložek za primer, da te menstruacija preseneti. Včasih jo lahko spremljajo krčevite bolečine, ki se jih da učinkovito ublažiti s protibolečinskimi zdravili (npr. naproksen, ibuprofen; paracetamol pri blaženju menstrualne bolečine ni učinkovit) ali hormonsko kontracepcijo.

Tamponi ali vložki?

Glede na to, da menstruacija ne pomeni le krvavitve, ampak se ob tem izločajo še koščki tkiva (sluznice), tampone raje uporabljaj, ko je to res nujno potrebno, nikakor pa ga ne puščaj v nožnici čez noč.

Ali ste že prebrali?

Mozolji (akne) –– nočna mora vseh najstnic

Mozolji (akne) zaradi burnih hormonskih sprememb pogosto spremljajo in zagrenijo mladostniško obdobje. Zakaj se akne sploh pojavijo? Do aken...

Vse, kar si želela vedeti o raku dojke

V vsakdanjem življenju si obkrožena z raznimi informacija o spolnosti, koliko pa v resnici veš o svojih dojkah in raku dojke? Rak dojke ne...