Tvoje telo

Erekcija (nabreklost spolnega uda)

Verjetno si že občutil, da tvoj spolni ud občasno nabrekne? Dobrodošel na pragu odraslosti!

Velike telesne spremembe, vključno z rastjo in otrdevanjem penisa- erekcijo, v razvoju od dečka do moškega so posledica pospešenega delovanja spolnih hormonov v času pubertete. Ključno vlogo pri tem ima moški spolni hormon testosteron. Poveča se količina mišične mase, pojavi se poraščenost po telesu, glas se poglobi.

Kaj se dogaja med erekcijo?

Med erekcijo se zaradi pospešenega pretoka krvi v penis napolni posebno gobasto tkivo, zato spolni ud otrdi in se poveča tako po dolžini kot premeru; ob tem se lahko dvigne pod različnimi koti.

Povečan spolni nagon (libido)

Zaradi vpliva testosterona je tvoje zanimanje za spolnost vedno večje. Ob vzburjenju se lahko pojavi erekcija (npr. pri misli na spolni odnos, pri opazovanju privlačnega dekleta). Če se pojavi brez posebnega razloga (npr. ponoči), ni razloga za skrb, saj je to v tem obdobju pogost pojav. Da bi se izognil neprijetnemu položaju, npr. ko te erekcija preseneti v družbi, nosi bolj ohlapno spodnje perilo in hlače in poskušaj svoje misli preusmeriti na nekaj drugega.

Ali ste že prebrali?

Menstruacijski ciklus

Puberteta je obdobje velikih hormonskih sprememb, zaradi katerih se telo deklice postopno spremeni v telo ženske. V puberteti se pri večini...

Vse, kar si želela vedeti o raku dojke

V vsakdanjem življenju si obkrožena z raznimi informacija o spolnosti, koliko pa v resnici veš o svojih dojkah in raku dojke? Rak dojke ne...