Kontracepcija

Zanesljive metode kontracepcije

Če imaš ali načrtuješ spolne odnose, poskrbi za primerno kontracepcijo.

Izbira kontracepcijske metode je odvisna od tvojega zdravstvenega stanja, želja in pričakovanj.

Kje lahko izveš več o zanesljivi kontracepciji in kako pričeti z njeno uporabo?

V svojem ali bližnjem kraju poišči ginekologa, ki še sprejema nove pacientke in se naroči na posvet. Ginekolog ti bo opisal možnosti, ki jih imaš na voljo. Za predpis kontracepcije ginekološki pregled ni potreben.

Kontracepcijske tablete

Kontracepcijske tablete je potrebno jemati redno in dosledno vsak dan ob približno istem času. Ločimo kombinirane tablete, ki vsebujejo hormona estrogen in progestogen, in tablete, ki vsebujejo samo progestogen. Kombinirane kontracepcijske tablete so najpogosteje uporabljena metoda hormonske kontracepcije med mladostnicami pri nas. Rabo tablet lahko omejujejo določene bolezni in stanja (npr. zgodovina krvnih strdkov, migrena z avro, debelost, povišan krvni tlak, kajenje, jemanje določenih zdravil…), zato je nujen predhoden posvet z ginekologom.

Pogostejši in večinoma nenevarni stranski učinki v prvih mesecih jemanja so lahko vmesne krvavitve in izcedki, glavobol, napetost v dojkah in slabost, zelo redko pa lahko pride do pojava krvnih strdkov, na kar je potrebno uporabnico v okviru svetovanja vedno opozoriti. Povečanje telesne teže je lahko minimalno, vendar na račun zadrževanja vode v telesu, medtem ko nobena znanstvena študija ni dokazala vzročne povezave med kontracepcijskimi tabletami in debelostjo. Kontracepcijske tablete uredijo menstruacijski ciklus, ublažijo jakost in bolečnost krvavitev, ugodno vplivajo na stanje kože (zmanjšajo aknavost in poraščenost) in zmanjšajo verjetnost za nastanek cist na jajčnikih, raka jajčnikov in sluznice maternice.

Kontracepcijski obliž

Kontracepcijski obliž vsebuje hormona estrogen in progestogen in se s prvim dnem menstruacije prilepi na kožo, od koder oba hormona prehajata v krvni obtok. Obliž je potrebno zamenjati z novim 1x tedensko tri tedne zapored, nato v četrtem tednu sledi premor brez obliža, v katerem nastopi menstruacija. Postopek se nato ponovi. Deluje enako kot tabletke, primerljivi pa so tudi učinkovitost ter ugodni in resni stranski učinki.

Vaginalni obroček

Vaginalni obroček vsebuje hormona estrogen in progestogen in se s prvim dnem menstruacije vstavi v nožnico (podobno kot tampon), od koder oba hormona ob stiku s sluznico nožnice prehajata v krvni obtok. Če je pravilno nameščen, se ga ne čuti. V nožnici ostane nameščen 3 tedne, nato sledi en teden premora brez obročka, v katerem nastopi menstruacija. Postopek se nato ponovi. Deluje enako kot tabletke, primerljivi pa so tudi učinkovitost ter ugodni in resni stranski učinki.

Maternični vložek

Maternični vložek je majhen nosilec v obliki črke T, ki ga ginekolog med ginekološkim pregledom vstavi v maternico. Lahko vsebuje hormon progestogen (levonorgestrel) ali pa je brez hormona (bakren). Primeren je tudi za ženske, ki še niso rodile. Maternični vložek s hormonom (intrauterini sistem) lahko ostane nameščen v maternici 3 ali 5 let (odvisno od vrste), z bakrom pa 5 let. Glavni mehanizem delovanja materničnega vložka s hormonom je  zgostitev sluzi v materničnem vratu, kar otežuje semenčicam vstop v maternico, materničnega vložka z bakrom pa okvarjanje semenčic. Pri uporabi materničnega vložka s hormonom postanejo menstruacije praviloma šibkejše in manj boleče, pri materničnem vložku z bakrom pa nespremenjene, redko močnejše in bolj boleče. Zanesljivost je zelo visoka, metoda ne zahteva nenehnega opominjanja na kontracepcijo, pred vstavitvijo pa je potreben ginekološki pregled, da se ob vstavitvi izognemo prenosu vnetja iz nožnice višje v rodila (najpogosteje v prvem mesecu po vstavitvi), kar bi lahko vodilo v neplodnost in kronično bolečino.

Kontracepcijska injekcija in podkožni vsadek

Kontracepcijska injekcija vsebuje samo progestogen in se vbrizga v mišico nadlahti ali zadnjice. Učinkovita je 3 mesece, nato je potrebno postopek pravočasno ponoviti. Lahko pride do spremembe vzorca mesečnih krvavitev, z metodo ni mogoče takoj prenehati, ovulacije in s tem plodnost pa se lahko povrnejo šele po nekaj mesecih.

Podkožni vsadek vsebuje samo progestogen, deluje do 3 leta, v Sloveniji pa ni na voljo.

Sterilizacija

Sterilizacija se v Sloveniji lahko opravi po odobritvi posebne komisije le v primeru, da je ženska razsodna in je dopolnila 35 let. Poseg se lahko izvede kirurško v splošni narkozi skozi trebušno steno (prekinitev jajcevodov) ali skozi nožnico, ko se v jajcevode vstavi posebne vsadke. Je trajna, nepovratna metoda kontracepcije. Poseg ne vpliva na delovanje jajčnikov, zato ostane menstruacijski ciklus nespremenjen.

Nujna kontracepcija

Nujna kontracepcija se uporablja za zaščito pred neželeno nosečnostjo neposredno po nezaščitenem spolnem odnosu. Med nujno kontracepcijo sodijo tablete (»jutranja tabletka«) in nujna vstavitev materničnega vložka z bakrom.

Tableto je odvisno od vrste potrebno vzeti čimprej v 72 oz. 120 urah po nezaščitenem spolnem odnosu, na voljo pa je v lekarnah brez recepta. Uporabiti jo je potrebno izključno kot izhod v sili. Pojavijo se lahko prehodne motnje menstruacijskega ciklusa, redkeje slabosti ali napete dojke.

Nujno vstavitev materničnega vložka z bakrom opravi ginekolog čimprej v 5 dneh po nezaščitenem spolnem odnosu. Pri nekaterih ženskah, ki ga obdržijo kot stalno kontracepcijo, lahko povzroča obilnejše in bolj boleče menstruacije, v redkih primerih pa lahko izpade ali predre steno maternice. Pri ženskah, kjer obstaja večje tveganje za spolno prenosljive okužbe, lahko pride do medeničnega vnetja, brazgotin v jajcevodih in posledično neplodnosti. Tveganje za medenično vnetje ob vstavitvi materničnega vložka je največje v prvem mesecu po vstavitvi.

Ste že prebrali spodnje članke?

Kako pravilno uporabiti kondom?

Ne glede na način spolnega odnosa je pravilna in dosledna raba kondoma ključna pri preprečevanju neželene nosečnosti (in spolno prenosljivih okužb...

Zmote o kontracepciji

Kontracepcijo še vedno spremlja precej zmot in mitov. Da bi se izognila posledicam neželene nosečnosti, so na tem mestu navedena nekatera dejstva o...